top of page

Over Wijngoed Wilgenhorst

Als druiventeler en wijnmaker staan we voor duurzaamheid, kwaliteit en verbinding. 

 
Duurzaamheid:

We hebben ervoor gekozen om resistente rassen aan te planten. Deze rassen zijn minder gevoelig voor schimmels, die dan ook bijna niet bestreden hoeven te worden. Ook het bestrijden van onkruid gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen. Met behulp van machines wordt de grond onder de druivenstokken schoongehouden. De wilgenhaag rondom de wijngaard trekt veel natuurlijke vijanden aan voor insecten die we liever niet in de wijngaard zien. Op deze manier gebruiken we de natuur om de wijngaard te beschermen tegen ziekten en plagen. 

 

Kwaliteit:

We zetten ons in om kwaliteitswijn te produceren. Dit begint het hele jaar door in de wijngaard. In de loop van het groeiseizoen wordt ongeveer twee derde van de druiventrossen uitgesorteerd zodat alleen de mooiste druiven overblijven. Minder opbrengst per hectare betekent een betere kwaliteit. Het oogsten gebeurt handmatig in het najaar met behulp van een enthousiaste groep vrijwilligers. Tijdens het oogsten wordt elke tros gecontroleerd en de druiven die niet voldoen aan onze standaard, worden dan alsnog verwijderd van de trossen. Na het plukken worden de bessen losgemaakt van de trossen, vergist en geperst. Voor de wijnboer breekt dan een ‘zware’ tijd aan. Elke ochtend en avond worden de vaten gecontroleerd. Er wordt gekeken, geroken en geproefd om te controleren of de vergisting en rijping van de wijnen volgens plan verlopen en de wijn zich ontwikkelt naar onze kwaliteitsmaatstaven.

 

Verbinding:

We zien het als onze missie om agrariërs en burgers met elkaar te verbinden. Wij kunnen dat doen door ons bedrijf open te stellen voor publiek. Iedereen mag weten wat we doen en waarom we het op deze manier doen. Daarom geven we rondleidingen in de wijngaard en wijnkelder. Niet alleen aan klanten, maar ook aan scholieren en stagiaires. We vinden het belangrijk om kennis over te dragen. Mensen te vertellen over onze visie en laten zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een fles wijn.

Wijnboer Geert Horlings
DSC04521.jpg
bottom of page